Tapahtumat


Voittajakuva selvillä “Veden eri muodot” – valokuvakilpailussa!

Vesivision järjestämän valokuvakilpailun voiton vei Marita Hakala kuvallaan Kaustisen Tastulanjärveltä. Kuvaan on taidokkaasti tallennettu saippuakupla leijumassa järven yllä.

saippuakupla veden yllä

Timo Torpo pääsi kilpailun 2. sijalle kuvallaan Kauhajoen Säärenjärven auringonlaskusta. 3. sija meni Jussi Kaarakaiselle Lapväärtinjoella otetulla kuvalla. Valokuvakilpailu oli kaikille avoin ja voittajakuvaa pääsi äänestämään vesivision kotisivuilla, sekä kiertävässä kirjastonäyttelyssä. Vesivisio onnittelee valokuvakilpailun voittajia ja kiittää kaikkia kilpailuun osallistuneita!


Geokätköjä Lapväärtin-Isojoen vesistön alueella

Lapväärtin-Isojoen vesivisio on piilottanut 13 geokätköä alueen vesistöjen ääreen. Kätköt sijaitsevat Kristiinankaupungin, Karijoen, Kauhajoen ja Isojoen alueella. Kätköjä etsimällä pääset tutustumaan vesiluontoon, näet hienoja vesimaisemia, sekä opit vesistöjen hoidosta. Nopeimmille kätköjen etsijöille on luvassa palkinto: 20 ensimmäistä kaikki kätköt löytänyttä saa vesiaiheisen palkinnon. Palkintoja jaetaan vuoden 2021 loppuun saakka. Jokaiseen kätköön on piilotettu kätkösana, jotka yhdessä muodostavat 13 sanaisen kätkölauseen. Kätkölauseen ilmoittamalla pääset osallistumaan palkintojen jakoon.

Kätköt ovat julkaistu Geocaching.com -sivustolla käyttäjätunnuksella “Vesivisio”. Sivusto vaatii rekisteröitymisen, jotta kätköjen sijaintia pääsee katselemaan.

Siirry tästä geokätköilysivustolle katsomaan vesivision kätköjä: https://www.geocaching.com/geocache/GC9GNEC

Kätkölauseen pääset ilmoittamaan seuraavasta linkistä: https://link.webropolsurveys.com/S/31A32C3886C69DDBTulevat tapahtumat

Toinen vesivision työpaja 2022

Vesivisiota toteutetaan sidosryhmien välisenä työpajatyöskentelynä. Työpajoissa aiheina ovat yhteisten tavoitteiden muodostaminen, vesivision muotoilu sekä tavoitteisiin liittyvien mittareiden ja toimenpiteiden suunnitteleminen.

Toinen työpaja oli tarkoitus järjestää 13.1.2022, mutta tapahtumaa joudutaan siirtämään myöhempään ajankohtaan koronatilanteen vuoksi. Työpajatyöskentely on parhaimmillaan vuorovaikutteisena, jossa alueen toimijat kokoontuvat työskentelemään yhdessä yhteisen asian parissa. Lähetämme kutsut toiseen työpajaan lähempänä työpajan ajankohtaa.


Menneet tapahtumat

Kiertävä luontokuvanäyttely – Veden eri muodot

Lapväärtin-Isojoen vesivisioon liittyen järjestettiin kaikille avoin luontokuvakilpailu, johon kerättiin kuvia aikavälillä 21.6–22.8.

Metsämaisema, jossa vuolaasti virtaava joki. Kuva: Jyrki Kiviniemi, valokuvakilpailu 2020.

Kilpailukuvia saatiin huimat 61 kappaletta ja ne olivat nähtävillä kiertävässä kirjastonäyttelyssä, sekä vesivision kotisivuilla. Voittajakuva valittiin yleisöäänestyksellä joko kirjastoissa tai vesivision kotisivuilla. Näyttely kiersi kirjastoissa seuraavasti: Kauhajoki vko 36-37, Kristiinankaupunki 38-39, Karijoki 40-41 ja Isojoki 42-43. Voittajakuvan ottaja sai palkinnoksi yöpymisen Lauhansarvessa kahdelle hengelle.


Livelähetys Kodesjärveltä 25.8.2021

Vesivisio järjesti suoran videolähetyksen Kodesjärvellä tehtävistä vesistökunnostuksista, joissa Isojoen kunta on tiiviisti mukana. Mukana kunnostuksista kertomassa olivat lintuvesikoordinaattori Olli Aukio, sekä Isojoen kunnanjohtaja Juha Herrala. Kuulimme järven tämän hetkisestä tilasta ja pääsimme seuraamaan suorana järvellä tehtävää hoitokalastusta. Lähetys on suomeksi, ja se on mahdollista katsoa tekstitettynä suomeksi ja ruotsiksi. Livelähetyksen kesto on noin puoli tuntia.

Lähetyksen pääsee katsomaan Etelä-Pohjanmaan YouTubessa.


Virtuaalityöpaja vesistöalueen kunnille 9.10.2020

Työpajaan osallistui edustajia jokaisesta vesistöalueen kunnasta. Virtuaalityöpajan tavoitteena oli Lapväärtin-Isojoen vesivision yhteisten tavoitteiden muodostaminen, vesivisiolauseen muotoilu, tavoitteisiin liittyvien toimenpiteiden ideointia ja vesivision edistäminen kunnissa. Meidän mielestämme työpajassa onnistuttiin loistavasti näiden tavoitteiden saavuttamisessa. Virtuaalityöpaja järjestettiin Zoom-palvelimella perjantaina 9.10.2020 klo 9–14 ja sitä ohjasi Pia Rotko Innotiimi ICG:ltä.


Lapväärtin-Isojoen vesivisionäyttely kirjastoissa

Näyttelyssä oli nähtävillä kuvia ja tietoa vesistöalueesta, lajistosta ja keskeisistä uhista. Lisäksi näyttelyssä on aikaisemmin kesällä olleen luontokuvakilpailun osallistujat ja voittakuva esillä. Vesivisionäyttely kiersi kuntien kirjastot seuraavasti: vko 36-37 Kauhajoki, vko 38-39 Karijoki, vko 40-41 Kristiinankaupunki ja vko 42-43 Isojoki.


Luontokuvauskilpailu – Mikä minulle on tärkeää vedessä ja vesiluonnossa? (6.7.-3.8.2020).

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus järjesti Lapväärtin-Isojoen vesivisioon liittyen luontokuvakilpailun. Luontokuvauskilpailun teemana oli: “Mikä minulle on tärkeää vedessä ja vesiluonnossa”. Tavoitteena oli tuoda esiin paikallista ja arvokasta vesistöaluetta sekä sen monipuolista luontoa. Valokuvauskilpailu oli avoin kaikille.


Ensimmäinen työpaja 10.3.2020

Ensimmäinen vesivision työpaja pidettiin 10.3.2020. Työpajatyöskentely koostui vesivision valmistelusta, yhteisten tavoitteiden laatimisesta ja toimenpiteiden yhdistämisestä tavoitteisiin. Vesivisiolle ideoitiin myös visiolausetta.

Yhteiset tavoitteet mihin työpajassa päädyttiin ovat:

 • Monimuotoisuuden parantaminen
 • Tulvariskien hallinta
 • Tietoisuuden lisääminen
 • Vesistön ja pohjavesien puhtaus
 • Elinkeinojen turvaaminen
 • Virkistyskäytön kehittäminen.  

Tärkeimmiksi toimenpiteiksi muodostuivat:

 • Valuma-alueen ennallistus sedimentin pidätyksen muodossa
 • Elinympäristöjen kunnostus jokiuomilla
 • Sitouttaminen
 • Kunnostussuunnitelman laatiminen koko alueelle
 • Putkipadon tekeminen pakolliseksi kunnostusojitusten yhteydessä.

%d bloggers like this: